KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Ryż zapiekany z sosem waniliowym (Felfújt rizs)

Jest to potrawa z serii tych, co nie dostaniesz w żadnej restauracji. Natomiast jest (była?) bardzo popularna jako niedzielny deser.Składników nie trzeba wiele , co z kolei ja lubie najbardziej ;-).  Deser bardzo smaczny, ma taki „domowy ” zapach. Sprobujcie.

Składniki:

1/2 l mleka

20 dkg ryżu

vanilia lub cukier wanilioy

1 mała cytryna

10 dkg cukru

3-4 jajka

szczypta soli

ewentualnie ok.3 dkg rodzynek

Sos:

3 dcl mleka

4 żółtka

50g cukru

1/2 laski wanilii (może być cukier waniliowy)

Wszystkie składniki do sosu włożyć do rondelka i wolno gotować nie doprowadzając do wrzenia. Gotowąć parę minut mieszając  aż zacznie gęstnieć. I gotowe 🙂

 

Teraz wypłukać ryż.  Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, vanilię (przedtem rozciąć i wyskrobać ziarenka)  i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna rondelka. Odstawiamy do wystygnięcia, nie całkiem. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z połową cukru aż będą takie ładne puszyste,  jasniejsze. Cytrynę myjemy, ścieramy skórkę na tarce.  Do wystudzonego ryżu dodajemy utarte żółtka, skórkę z cytryny i sok z cytryny.Teraz ubijamy białka na sztywno z drugą połową cukru. Żeby piana była super sztywna można dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Rodzynki odsączamy i wszystko razem dokładnie, choć delikatnie mieszamy. Wszystko ładnie zfotografowałam, ale zmienili układ strony i nie wiem , jak je dodać ;-(  Foremkę keksówkę (może być inna) wyścielamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Pieczemy 45 min. w 190 st.C

Po wystudzeniu , delikatnie wyjmujemy z foremki trzymając za papier. Kroimy w grube plastry, jak pasztet    😉 i polewamy jeszcze ciepłym sosem. Dla smaku i dekoracji posypałam  przyprażonymi migdałami. I gotowe. Spróbujcie 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Styczeń 21, 2017 by in Desery and tagged .

Nawigacja

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: