KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Kruche pierożki do barszczu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierożki do barszczu

 

 

Dla odmiany w tym roku do wigilijnego barszczu robię pierożki kruche. Są o tyle lepsze, że robi się je szybciej, bo  są po prostu większe.  A poza tym po wystygnięciu można je od razu zamrozić w jakimś pudełku, czy torebce. Potem wystarczy je  podgrzać  w piekarniku i od razu na stół  :-). Przepis sprawdzony, robiłam już wiele razy. Niestety wymaga sporo czasu, ale można np. dzień wcześniej przygotować farsz, a następnego dnia lepimy, pieczemy i do „zamrażki”. Zawsze co się da robię wcześniej, bo w wigilię i tak jest mnóstwo pracy. Jeśli jednak chcemy uzyskać świąteczny nastrój, to trzeba się pofatygować. Chociaż dwa razy w roku 🙂 . Do dzieła!

Ciasto:

20 dkg mąki

12 dkg masła

1 jajko i 2 żółtka

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki siekamy najpierw nożem, a następnie szybko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dla rozróżnienia grzybowe stoją, a te leżące są z kapustą i grzybami.

zagniatamy ciasto aż zrobi się gładka kula. Idzie dość szybko. Zawijamy ciasto w folię  i wkładamy do lodówki na min. 30 min.

Farsz:

8 dkg  (+-) grzybów suszonych

2 szklanki wody

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

1 łyżka masła

1 mała cebulka

sól, pieprz

Robię jeszcze jeden farsz z cebulą,  grzybami i ugotowaną i zmieloną kapustą kiszoną. Tyż piknie 😉

Grzyby zalewamy wodą i gotuje do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Będzie, jak znalazł do barszczu.  Następnie siekamy bardzo drobno albo można przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem z dużymi dziurkami.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na  maśle. Dodajemy grzyby i bułkę tartą. Trochę podsmażamy i dodajemy jajko. Szybko mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka kieliszkiem do wina, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierożek. Ja jeszcze robię koronki, bo tak nauczyła mnie moja babcia, Babunia i inaczej mi nie smakują 😉 . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 185 st.C na 25 minut. Można je posmarować jajkiem, ale nie trzeba. Teraz posmarowałam 😉  Podajemy jeszcze ciepłe lub po wystygnięciu zamrażamy. Podgrzać przed podaniem. Te na zdjęciu właśnie zrobiłam i są pyszne 🙂   Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 9, 2015 by in Dania wegetariańskie, Dania świąteczne - wigilia and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: