KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Kapusta z grzybami (na wigilię)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wigilijna kapusta z grzybami

Na co dzień gotuję po węgiersku, bo tak lubimy, ale jak przychodzą święta ,to niestety  polskie dania bardziej mi smakują.  A jednym z nich jest wyśmienita kapusta z grzybami. Świetnie smakuje do smażonego (na sklarowanym maśle) karpia, ale też  do pieczeni wieprzowej lub jako danie wegetariańskie np. z ziemniakami z wody lub jakąś kaszą. Coraz więcej ludzi przyznaje się, że lubi proste potrawy, bez nadmiaru egzotycznych przypraw i składników. A to jest  właśnie taka potrawa. Zachęcam do zrobienia na wigilię, ty bardziej, że można ją przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Sprawdziłam i robię tak od lat.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

1 szklanka zimnej wody

8 dkg suszonych grzybów

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1 spora cebula

pieprz, sól do smaku

2 listki laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego

Kapustę odciskamy od nadmiaru soku (jeśli bardzo kwaśna, to można szybko przepłukać pod bieżącą wodą) i trochę kroimy, żeby łatwiej się jadło . Wkładamy do garnka o szerokim dnie, rondla po prostu 😉 i zalewamy jedną szklanką zimnej wody, dodajemy ziele ang. i liście laurowe. Gotujemy do miękkości  ok. 1,5 godziny.

W międzyczasie grzyby zalewamy niewielką ilością wody  i także gotujemy do miękkości. Po ok. 15 minutach  grzyby powinny być dobre. Kroimy je na paseczki i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na   maśle na złoty kolor,  a pod koniec smażenia dodajemy mąkę i robimy taką jasną zasmażkę, którą  dodajemy do kapusty.  Solimy, pieprzymy do smaku, chwilę jeszcze pogotujemy, ponieważ potrawa powinna być gęsta. I koniec. 🙂   Dzień, dwa postoi na balkonie lub po prostu można zamrozić, ale o tym już chyba pisałam 🙂 Smacznego !!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 7, 2015 by in Dania wegetariańskie, Dania świąteczne - wigilia.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: