KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Pierniczki Basi :-)

Marzenia się spełniają :-). Piszę tego bloga dla swoich wnuczek, że może

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierniczki Basi

coś, może kiedyś…..     No i proszę, ostatnio nasza  Basia powiedziała, że święta się zbliżają,  trzeba upiec pierniczki.    Nieco się zmartwiłam, bo nie znałam dobrego i szybkiego przepisu   a innych nie toleruję ;-).   Na co moja sprytna wnusia wyciąga gotowy przepis ( z internetu oczywiście) Tylko trzeba kupić składniki. A najważniejsze w tych składnikach były oczywiście  ” kolorowe barwniki spożywcze”. Kupiłyśmy wszystko a Basia zapewniała mnie, że mogę być spokojna, bo wszystkie barwniki są „naturalne”.  Nie sprawdzałam, ale raz w roku nie zaszkodzi 😉  I bardzo dobrze, bo okazało się, że pierniczki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.  A ile radochy było z dekoracją ?!  A jaki kipisz w kuchni…?!. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luna w szoku  😉

 

 

No to pieczemy.

Składniki:

1/2 kostki masła lub margaryny

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru  ( może być mniej, bo jeszcze będzie lukier)

3/4 szklanki miodu

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników  (polecam firmy Kotanyi)

2 łyżeczki kakao

lukier: 2 szklanki cukru pudru, sok z całej cytryny   wymieszać na gładką masę. Jeśli będzie potrzeba, to można dodać trochę ciepłej wody.

Do miski ( do termomixu) wkładamy wszystkie składniki  i mieszamy mikserem. Przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy aż powstanie gładka masa. Szybko idzie ;-). Zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Można też ciasto przygotować parę dni wcześniej.

Schłodzone ciasto partiami rozwałkowujemy na placki grubości 0,5 cm i  foremkami wycinamy  pierniczki.  Układamy je na wysmarowanej margaryną blaszce i pieczemy ok. 10minut  w 180st.C

W międzyczasie robimy lukier. Rozkładamy w małe miseczki i dokładamy różne barwniki. Po ostygnięciu pierniczków można już malować, dekorować maczkami i, jak mówi nasza niezawodna Basia, „lepić gały aniołkom” 😉

Powodzenia!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Grudzień 1, 2015 by in Ciasta, Dania mięsne, Desery and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: