KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Z gruszki i pietruszki ;-)

Jestem zdeklarowaną wielbicielką wszelkiego rodzaju zup, zupek i kremów. Nic więc dziwnego że z przyjemnością eksperymentuję z nietypowymi połączeniami produktów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I  gruszka i pietruszka

Dzisiejsza propozycja, to zupa krem z gruszki i pietruszki. Nie dość, że fajnie brzmi, to jeszcze ma przyjemny aromat i jest po prostu smaczna.

Składniki:

60 dag korzenia pietruszki

1 spora gruszka

2 łyżki oliwy

1 szklanka mleka migdałowego lub zwykłego

750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki wegetariańskiej)

sól, pieprz

1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta suszonego tymianku

Skórka z  1/2 cytryny

sok z cytryny

uprażone migdały

 

Myślę, że najpierw trzeba nastawić na  patelni grubo posiekane migdały .Niech się prażą powoli.  W między czasie bierzemy się za zupę.

Pietruszkę i gruszkę obieramy i kroimy (pietruszkę w plasterki, gruszkę w kostkę). W garnku  rozgrzewamy oliwę i dodajemy najpierw pietruszkę, mieszamy i teraz dodajemy gruszkę. Zmniejszamy  „ogień” i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dolewamy bulion, gotujemy ok. 5min. teraz dodajemy mleko. Ja dodałam mleko kokosowe i było wyśmienite. No, ale co kto lubi 😉 Dodajemy jeszcze skórkę z połowy cytryny (cytrynę koniecznie umyć i sparzyć)  i znów gotujemy jeszcze trochę np. 5 min. Teraz miksujemy zupę na krem. Dodajemy trochę gałki muszkatołowej, tymianku , soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku. Serwujemy z migdałami i łyżką oleju z konopii lub lnianego . Dla zdrowotności oczywiście 😉 Smacznego!!!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Listopad 23, 2015 by in Dania mięsne.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: