KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Zupa krem z zielonego groszku

Od roku moje śniadanie, to jakaś zupa warzywna. Najczęściej zupa krem.  A dzisiejszy krem z zielonego groszku lubię najbardziej, między innymi dlatego, że tak szybko się robi 😉 .

Zupa krem z zielonego groszku

Na śniadanie groszek, komosa, amarantus i olej konopny. Czyż można  zdrowiej 😉

Składniki:

1  opakowanie mrożonego groszku ok. 450-500 gr

1 cm świeżego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub trochę świeżej

łyżka  bulionu wegetariańskiego

szczypta chili lub więcej, jeśli ktoś, np. ja ;-), lubi zjeść pikantnie

parę kropel soku z cytryny wg uznania

Wykonanie jest hiper proste. Otóż groszek zalewamy wrzątkiem tak,  żeby lekko przykryć groszek.  Dodajemy  wszystkie pozostałe składniki (cebula i czosnek posiekane) i gotujemy ok 10 minut, aż groszek zmięknie.  Wszystko miksujemy blenderem, sprawdzamy smak i ewentualnie uzupełniamy przyprawy.  Uwielbiam połączenie słodkiego  cynamonu z ostrym imbirem  i chili. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub „zdrowotnie”, jak ja z komosą, amarantusem i olejem konopnym.

Olej konopny (z konopii siewnej) i lnu – zamawiam w gospodarstwie ekologicznym na Podlasiu, tel. 606 276 198. Dzisiaj dzwonię, jutro robią, pojutrze wysyłają. Super świeże i super jakość. Nigdy przedtem nie jadłam tak smacznego oleju lnianego. A olej konopny, to teraz mój ulubiony 🙂

Wracając do śniadania, to do miski zupy dodajemy 6 łyżek komosy z amarantusem. Przed ugotowaniem  1,5 łyżki komosy i 1,5 łyżki amarantusa zalewamy wodą  ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy i od momentu zagotowania gotujemy na „wolnym ogniu”  18 minut ok, cirka, jak mówią Węgrzy ;- Na koniec, do talera dodajemy łyżkę oleju  lnianego lub konopnego. Zdrowie zapewnione. Działanie oleju opiszę osobno. Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 5, 2015 by in Dania obiadowe, Dania wegetariańskie, Zupy.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: