KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Tarta ze śliwkami – węgierkami ;-)

Wiele razy próbowałam upiec tartę i choć przepisy na ogół nie są trudne, to jednak nie do końca byłam zadowolona. W końcu trafiłam na bardzo dobrze dobrane proporcje z kuchni francuskiej. Ostatecznie to ich specjalność ;-). Najważniejsze jest ciasto, bo wypełnienie najlepsze jest sezonowe.

Dzisiaj proponuję tartę ze śliwkami węgierkami – oczywiście 😉

Składniki:

150 gr mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki stołowe cukru

2 duże żółtka wymieszane z 1 łyżeczką zimnej wody (białek nie wyrzucać!)

cukier waniliowy

120 gr pokrojonego masła o temperaturze pokojowej

Piana z 4 białek

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 paczki płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wyrobione ciasto na tartę

Wyrobione ciasto na tartę

 

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i najpierw mieszamy łopatką, a potem wyrabiamy ciasto ręką. Staramy się robić to szybko, aby jak najmniej dotykać ciasta dłońmi. Formujemy kulkę, zawijamy w pergamin i chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Można również przygotować ciasto dzień wcześniej.  Jeśli jednak ciasto leżało w lodówce więcej niż 1 godzinę, przed wałkowaniem powinno „odpoczywać” w temperaturze pokojowej 10 minut.

Po tym czasie  wykładamy  ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posypujemy mąką i formujemy placek. W trakcie wałkowania unikamy dotykania ciasta palcami. Przekładamy do formy na tartę. Aby wyłożyć formę do tart o średnicy 23 cm, należy unieść placek na wałku, położyć na formie. Kawałki ciasta, które wystawały poza formę odcinamy i dociskamy do brzegów formy. Teraz przykrywamy ciasto pergaminem i obciążamy kilkoma fasolkami. Na zdjęciu jest ich więcej, bo to cieciorka ;-). Formę  stawiamy na blasze i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.C

ciasto przykryte pergaminem

ciasto przykryte pergaminem

Po tym czasie wyjmujemy blachę, ściągamy pergamin z fasolkami i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, temperaturę nastawiamy na 190 st.C. Brzegi ciasta wykładamy paskami folii aluminiowej, żeby się przypaliły. Lekko studzimy ciasto i układamy na nim przepołowione śliwki (bez pestek 😉 ) miąższem do góry.

Ubijamy pianę z  4 białek  z dodatkiem  1 łyżki cukru pudru. jak piana będzie w połowie gotowa, to dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu piana nie opadnie.

Nakładanie piany z białek

Nakładanie piany z białek

Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż piana zacznie  brązowieć. Na koniec posypałam przyprażonymi płatkami migdałowymi. I co? Wyszło super! Powodzenia!!!

Tarta gotowa

                            Tarta gotowa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Październik 5, 2015 by in Desery.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: