KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Zupa krem z cukinii

Nie ja wymyśliłam, że zupy , to najlepsze śniadanie. Zupy krem zalecane są w większości diet odchudzających, bo na bardzo długo

 Super szybkie i zdrowe śniadanie

Super szybkie i zdrowe śniadanie

zapewniają uczucie sytości. A jak dodamy do talerza  6-7 łyżek kaszy np. pół na pół jaglanka z amarantusem  i łyżkę oleju lnianego, to  mamy hiper zdrowe śniadanie :-).  Ugotowanie zupy kremu z cukinii zabiera ok. 15 minut,  ale praktyczniej jest zrobić wieczorem. Rano tylko podgrzewamy 😉

Składniki: (orientacyjnie)

3 małe cukinie

1,5 pęczka koperku

1,5 pęczka natki pietruszki

parę gałązek kolendry

2 kostki bulionu wegetariańskiego

Kasza – porcja na 1 talerz

1,5 łyżki kaszy jaglanej

1,5 łyżki amarantusa

olej lniany – 1 łyżka na talerz

Może zacznijmy od kaszy, którą zalewamy  zimną wodą lub wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Od momentu zagotowania gotujemy pod przykryciem  15 minut na bardzo małym ogniu . Wiem, że sposobów na gotowanie kaszy jest wiele i na ogół, bardzo oględnie mówiąc, dość uciążliwe, ja jednak tak gotuję i zawsze jest dobrze ;-).

No i niech się gotuje. Teraz umytą cukinię kroimy w talarki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy  zieleniny,  bulion wegetariański i gotujemy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trochę świeżych ziół doda charakteru

5-7 minut. Teraz wszystko miksujemy blenderem.  Podajemy z kaszą i łyżką oleju  lnianego. To jest bomba witaminowa 🙂 . Smacznego!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Wrzesień 24, 2015 by in Dania mięsne, Dania obiadowe, Dania wegetariańskie, Zupy.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: