KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Zupa krem z buraków

Dzisiaj proponuję zupę krem z buraków. Długo próbowałam, aż w końcu trafiłam z proporcjami. Przepis jak zwykle dość prosty. Acha! Pamiętajcie, że zmiksowane zupy dłużej zalegają w żołądku, a co za tym idzie polecane są we wszystkich dietach odchudzających ;-).

Składniki:

0,5 kg buraków

1,2 l wody

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

kawałek pora

„bukiet” ziół  (świeży lubczyk, tymianek,  majeranek)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bukiet ziół gotowy 🙂

kminek

majeranek

sól, pieprz

kwas buraczany lub sok z cytryny (przepis na kwas jest blogu)

opcjonalnie – mleko kokosowe

lub 1,5 łyżki kaszy jaglanej i 1,5 łyżki amarantusa  (zalewamy wodą i od momentu wrzenia gotujemy  ok.13 minut na małym ogniu)  to jest porcja na jeden talerz. Wiem, bo codziennie gotuję sobie 😉

Wodę zagotowujemy. Warzywa obieramy i kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wrzącej wody  wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, zioła i gotujemy do miękkości. Warzyw oczywiście 😉 .  Latem zawsze mam zioła w dużej donicy i używam świeżych. Ten bukiet składa się z lubczyka, majeranku i tymianku.  Jak już warzywa są miękkie (ok. 30 minut) wyrzucamy zioła ( można zostawić, tylko wtedy te zdrewniałe łodyżki nie całkiem się zmiksują), dodajemy kwas z buraków lub sok z cytryny. Dosmaczamy jeszcze solą i pieprzem wg uznania i miksujemy.  Zupa powinna być, jak aksamit 🙂 .

I teraz są dwie opcje: jedna na śniadanie – podana z kaszą jaglaną, amarantusem  i olejem lnianym lub na kolację z mlekiem kokosowym. Obydwie są super! Jak ktoś lubi buraki oczywiście 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wersja kolacyjna tylko z mlekiem kokosowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wersja śniadaniowa z kaszą i olejem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 24, 2015 by in Dania mięsne, Dania obiadowe, Dania wegetariańskie, Zupy and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: