KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Kwas z buraków

Kwas z buraków

Kwas z buraków

Do wykonania tego kwasu naprawdę niewiele  potrzeba: buraki, woda, sól, czosnek, kawałek chleba. To jest wersja podstawowa. Jeśli jednak dodacie kminek, tymianek, majeranek i liść laurowy, to otrzymacie sok prawie , jak gotowy, aromatyczny barszczyk. Warto, bo to niewielka fatyga. Wtedy wkładam do słoja warstwę buraków , dodaję parę ząbków czosnku, posypuję przyprawami i znów buraki, czosnek, przyprawy. Zalewam słoną wodą i na koniec kawałek chleba. Musi się udać 🙂 .

Buraki obrać, pokroić w grube plastry. Przełożyć do słoika. Co jakiś czas dodajemy czosnek i przyprawy . Zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z solą – 1 łyżka soli na 1 litr wody. Czasami, jak się śpieszę, to dodaję wodę  z kranu. I też jest dobrze 🙂 Na  wierzch kładziemy kawałek chleba (jak do ogórków małosolnych). Odstawiamy do w ciepłe miejsce na 4-5 dni. To zależy jaka temperatura jest w pomieszczeniu. Następnie zlewamy do kwas do słoików lub butelek i wstawiamy do lodówki. Może tak stać nawet parę tygodni.

Jest doskonały do picia (jako dziecko piłam na anemię) lub do barszczu. Doskonale nadaję się również do chłodnika wileńskiego. Ale tem potem, jak w końcu będzie lato :-).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 24, 2015 by in Dania mięsne, Dania wegetariańskie, Przetwory and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: