KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Sok z pokrzywy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwykła –  niezwykła pokrzywa

Gdyby pokrzywa była sprzedawana w pojemniczkach jako zioło, to była by mocno reklamowana i doceniana. A ponieważ rośnie byle gdzie , byle jak  i  do tego parzy,  to mało kto ją docenia.  A szkoda, bo to bardzo cenna roślinna.

Posiada działanie antybiotyczne, dlatego pod jej wpływem goją się rany i owrzodzenia.  Napar z pokrzywy  znacznie obniża poziom cukru w moczu. Jest też bardzo bogata w witaminy  i sole mineralne.  Wspomaga pracę żołądka, trzustki ,  wątroby i wpływa na perystaltykę jelit.

Zalecana jest również przy anemii i spadku odporności. Zapewne słyszeliście kiedyś, że pokrzywa „oczyszcza krew”. Naprawdę jest to bardzo cenna roślina i naprawdę dostępna dla każdego. Ale zbieramy ją tylko w „czystym” miejscu, gdzieś na uboczu, nie przy drodze. Więcej o jej właściwościach możecie poczytać na http://www.poradnia.pl

A ponieważ jest wiosna więc polecam:

sok z pokrzywy – do zbierania ubierzcie rękawice ochronne, bo bardzo parzy :-), zbieramy jasnozielone wierzchołki, które jeszcze nie kwitną.

3-4 duże garście  pokrzywy

1 pęczek zielonej pietruszki

sok z 1 cytryny

Pokrzywę i natkę przepuszczamy przez wyciskarkę lub sokowirówkę dodajemy świeżo wyciśnięty sok  cytryny  i… dużo zdrowia życzę! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 3, 2015 by in Dania mięsne, Soki and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: