KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Fenkuł zapiekany w soku z pomarańczy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To danie odkryłam nie tak dawno w książce Marty Dymek „Jadłonomia”. Bardzo polecam tę książkę, bo jest tam  naprawdę wiele ciekawych i zdrowych czyt. bezmięsnych  😉 przepisów .

Fenkuł, to inaczej koper włoski, ale fenkuł, to brzmi bardziej „elegancko”  😉 ,  zapieczony w soku z pomarańczy i z np. dzikim ryżem jest delikatnym, lekkim obiadem.  W sam raz dla dbających o figurę ;-).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 duży lub 2 małe fenkuły

1 czerwona cebula

10 czarnych oliwek

sos:

1/2 soku z pomarańczy

1/4 oliwy z oliwek

sól , pieprz

 Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C .  Fenkuły przecinamy wzdłuż, odkrajamy natkę i kroimy na piórka.  Cebulę przekrajamy na pół  i kroimy na grube plastry, oliwki też przekrajamy na połówki.

Wszystkie warzywa (całe trzy 😉 ) przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy i polewamy warzywa.  Dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na  ok. 25 minut. Przed podanie posypujemy natką z fenkułu.  Smacznego!

p.s. na moim zdjęciu natki nie widać, bo po prostu zapomniałam, mea culpa 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Czerwiec 3, 2015 by in Dania obiadowe, Dania wegetariańskie and tagged .

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: