KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Selerowa z cieciorką

DSCN2086   To jedna z wielu bardzo pożywnych zupek np. na śniadanie  zamiast kanapek lub jajecznicy.  Robi się niezwykle szybko i nie potrzeba zbyt wielu produktów. Zresztą sami zobaczcie.

Składniki:

1 średni seler

trochę selera (powiedzmy 6 cm części białej)

1 kostki bulionu wegetariańskiego

sól, pieprz

1 grzybek suszony (niekoniecznie)

10 dkg cieciorki

olej lniany lub oliwa z oliwek

Cieciorkę namoczyć na noc, zlać wodę i w nowej lekko osolonej wodzie gotować do miękkości.

Zagotować 0,5 l wody.  Do wrzątku dodajemy grzybek, pokrojony seler, por,  kostkę bulionową i gotujemy do miękkości warzyw ok. 10 minut. Następnie miksujemy zupę na krem. Podajemy z osobno ugotowaną cieciorką lub grzankami z chleba razowego i posypujemy natką pietruszki. Do talerza wlewamy 1 łyżkę oleju lnianego. Uwaga! Olej lniany nie może się gotować, straci wszystkie właściwości. I to wszystko. Smacznego !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Informacja

This entry was posted on Październik 22, 2014 by in Dania wegetariańskie, Zupy.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy:

%d blogerów lubi to: