KUCHNIA WĘGIERSKA przepisy

czyli co Węgrzy jedzą na co dzień

Kurki w śmietanie

Dzisiaj nazbierałam 1,5 kg kurek !!!  Tego jeszcze nie było!

Nie myśląc wiele zrobiłam  je na obiad w śmietanie z makaronem.  Były tak świeże, ze pachniały lasem 🙂

 

ok.0,5 kg kurek

2 cebule

3 łyżki oliwy

1 dcl / trochę mniej niż pół szklanki/  śmietany 30%

sól, pieprz do smaku

1/2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego lub wegety

pęczek  natki pietruszki lub kopru

1 łyżeczka mąki

1/2 łyżeczki soku z cytryny

 

Kurki oczyścić za pomocą pędzelka  i  nożyka.  Wypłukać kilka razy w dużej ilości zimnej wody, przełożyć na sito.

Do dużego rondla lub patelni o wysokich bokach wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy aż się zeszkli i dodajemy kurki. Małe mogą być całe, a większe przekrajamy na pół. Dusimy na dużym ogniu bez przykrycia.  Dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy 5 minut  mieszając  od czasu do czasu. Kurki puszczą sporo swojego soku i w nim się ugotują.

Po tym czasie, jak tego sosu trochę się wygotuje,  dodajemy  mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Delikatnie mieszamy , dodajemy  sok z cytryny i śmietanę. Jak ktoś lubi, to może dodać więcej śmietany. Ja nie lubię, jak jest zbyt tłusto 🙂

Na koniec posypujemy zieleniną. Jeszcze sprawdzamy smak, może trzeba czegoś jeszcze dodać? 🙂 I to wszystko. Podajemy z makaronem. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Information

This entry was posted on 17 sierpnia, 2014 by in Dania obiadowe, Dania wegetariańskie.

Wpisz swój adres e-mail, aby śledzić nowe przepisy: